Ujo Benjamín : (Mon oncle Benjamin.) - Tillier, Claude: 1801-1844 (Svetoví klasici, 1974)
Dielko skromné rozsahom a nenáročné dejovou osnovou, ktorá sa viaže na osobu rozšafného, múdreho, ale aj bujného a neskrotného lekára z autorovho rodného Clamecy, vyrozprávané sviežim, pútavým, poväčšine satiricky alebo ironicky nabrúseným štýlom, dáva vlastne autorovi-buričovi rámec, aby sa vyrovnal s celým radom kľúčových reakčných javov v spoločenskom živote Francúzska prechádzajúceho obdobím temna po revolučnom výbuchu z roku 1789.