325 000 franků. Zákon. Pstruh : (325.000 francs. La Loi. La Truite) - Vailland, Roger: 1907-1965 (Světová knihovna, 1969)
Tri najznámejšie romány autora, charakterizovaného ako "amorálneho moralistu". Román 325000 frankov (1955) zachytáva príbeh mladého robotníka súčasnosti, ktorý sa snaží vyhrať cyklistické preteky a získať tak milovanú dievča a vymaniť sa z robotníckeho osudu, a to aj za cenu nečisté hry; úraz pri pretekoch mu vyhliadky na lepší život...