Kúpeľ : (Skapani v ogniu) - Žukrowski, Wojciech: 1916-2000 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1964)
Najnovším svojím dielom Kúpeľ, ktoré bolo v Poľsku odmenené niekoľkými cenami, vracia sa Žukrowski do čias prvých mesiacov po oslobodení. Ani časový odstup neubral na intenzite zážitkov spojených s utrpením, bojom a hrdinstvom, ktoré ostávajú dodnes najsilnejšími impulzmi Zukrowského umeleckej tvorby. Rušné a zložité udalosti, odohrávajúce sa krátko po skončení druhej svetovej vojny na západnom území Poľska, ktoré pred vojnou patrilo Nemecku, sú vyrozprávané ústami kapitána Kosiňského, ktorý ťažko ranený čaká v nemocnici na výsledok rozhodujúcej alternatívy: život - smrť.