Matka človeka: Vojnový psychologický román (Matera čelovečeskaja) - Zakrutkin, Vitalij Aleksandrovič: 1908-1984; Hlinická, Jarmila; Dusík, Stanislav: 1946- (Smena Bratislava, 1973)
Dve novely (Matka človeka, Slnečnica) o humanistických postojoch sovietskych ľudí za poslednej vojny. Táto kniha je oslavou života v jeho najhlbšej podstate. Preto aj opisy prírody slúžia zväčša na to, aby autor vyzdvihol súlad s prírodou, s jej ustavičným pohybom. Príroda, ktorá rodí dary človeku, ktorá zrodila jeho samotného, vychádza z prózy ako dobrá matka zem v jej premenách ako veľká báseň, ktorá sa v nás znova a znova ozýva.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; Zakrutkin, Vitalij Aleksandrovič (bol ruský spisovateľ. * 27.03.1908 Feodosija, Rusko - 09.10.1984 Kochetovskaya, Rusko); psychologické romány; Dusík, Stanislav (slovenský maliar, grafik, ilustrátor a spisovateľ. * 06.06.1946 Boleráz, Slovensko -)