Mínové pole 1 (Aknamezö) - Zalka, Miklós: 1938-1997; Zadražilová, Míla: 1915- (Naše vojsko Praha, 1962)
Prvý diel románového cyklu vzniknutého z udalostí roku 1956 v Maďarsku. Je tu zachytené dusivé ovzdušie v krajine, kde reakcia dvíha hlavu, našepkávaním znepokojuje uvedomelé občanov, rozrušuje hospodárstva, umelo živý nespokojnosť, podnecuje nezdravý nacionalizmus ajpočetnými inými zákernými spôsobmi pripravuje kontrarevolúciu, ktorá potom skutočne vypukne.
Keywords: Zalka, Miklós (bol maďalský spisovateľ. * 1938 Maďarsko - 1997 Maďarsko); Zadražilová, Míla, rodným menom Valentová (bola slovenská novinárka a prekladateľka z maďarčiny. * 1915 Slovensko -); romány autorské; spoločenské romány; r. 1952; Maďarsko; kontrarevolúcia v Maďarsku (beletria); próza; maďarská literatúra - texty; Maďarsko