A nikto ho nechtěl: Příběh jedné adopce - Westhal, Jutta: 1930-; Zavřel, Jiří: 1949- (Praha Vyšehrad, 1985)
Jutta veľmi túžila po dieťati, ale lekári jej povedali, že nemôže otehotnieť. Napriek tomu sa jej to podarilo, ale kvôli chybnej diagnóze o dieťa prišla. So svojím manželom sa dohodli, že si dieťa adoptujú. Mali na mysli tak maximálne dvojročné, ale keď prišli do detského domova a postavili pred nich päťročného Míšu, ihneď ich učaroval.
- Naozaj krásna kniha! Obdivujem trpezlivosť, odvahu a lásku, akú Jutta s manželom mali, keď sa chlapca, ktorého nikto nechcel, rozhodli adoptovať. Vďaka nim sa z malého, chorého a zanedbaného dieťaťa stal už po krátkej dobe veselý a zdravý chlapec. A svojim adoptívnym rodičom ich lásku opätoval.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; osvojené deti; deti osvojené; náhradná rodinná starostlivosť; adoptívny rodičia; romány o láske; próza; nemecká literatúra - texty