Sukně z listí : (A Fringe of Leaves) - White, Patrick: 1912-1990 (Soudobá světová próza, 1983)
V príbehu situovanom do druhej štvrtiny 19. storočia a rozvíjajúcom autentickej motívy trosečnických tragédií a dobrodružstvo sleduje autor dramatický zápas o prežitie v zákernom oceáne aj v drastických podmienkach divošského kočovania a zároveň ním overuje zdedené a zvolenej hodnoty svojich postáv, ba sám zmysel ich rozporuplné existencie. Sebavedomie viktoriánskeho Anglicka je tu konfrontované s nepřiznávanými hlbinami koloniálnej ríše, s pravekým životným spôsobom austrálskych domorodcov a s brutalitou trestaneckých táborov, ktoré sa stali základňami pre osídľovania Austrálie.