Sukně z listí (A Fringe of Leaves) - White, Patrick: 1912-1990; Přidal, Antonín: 1935-; Fulín, Miloslav: 1928- (Odeon Praha, 1983)
V príbehu situovanom do druhej štvrtiny 19. storočia a rozvíjajúcom autentickej motívy trosečnických tragédií a dobrodružstvo sleduje autor dramatický zápas o prežitie v zákernom oceáne aj v drastických podmienkach divošského kočovania a zároveň ním overuje zdedené a zvolenej hodnoty svojich postáv, ba sám zmysel ich rozporuplné existencie. Sebavedomie viktoriánskeho Anglicka je tu konfrontované s nepřiznávanými hlbinami koloniálnej ríše, s pravekým životným spôsobom austrálskych domorodcov a s brutalitou trestaneckých táborov, ktoré sa stali základňami pre osídľovania Austrálie.
Keywords: White, Patrick (bol austrálsky spisovateľ, básnik a dramatik anglického pôvodu, nositeľ Nobelovej cena za literatúru za rok 1973. * 28.05.1912 Londýn, Anglicko - 30.09.1990 Sydney, Austrália); romány autorské; historické romány; 19. stor; spoločenské romány; dobrodružné romány; osídľovanie Austrálie; tábory trestanecké; kočovníci austrálski; próza; austrálska literatúra - texty; Fulín, Miloslav (český typograf a knižný grafik, výtvarný redaktor edícií vydavateľstva Mladá fronta (Kvapka, Cesty, Dobrý vietor), Orbis, Svoboda, úpravy časopisov Svetová literatúra, Knižní kultúra, Im Herzen Europas uplatňujúcich ikonické hodnoty písma. * 15.02.1928 v Prahe, Česko -)