Prostý život : (Das einfache Leben) - Wiechert, Ernst: 1887-1950 (Hviezdoslavova knižnica, 1969)
Hrdinom románu je korvetný kapitán. Jeho duchovný svet a všetko, čo dovtedy pokladal za nemennú pravdu rozbila svetová vojna. No dej sa neodohráva na bojových poliach, ale v dušiach tých, ktorých vojna zasiahla...