Promeškané jaro : (Det forsomte forar) - Scherfig, Hans: 1905-1979 (Erb, 1979)
Román dánského autora líčí kriticky prostředí dánského gymnazia, zaměřeného na výchovu městské smetánky. Kniha začíná kriminální zápletkou, záhadnou vraždou gymnaziálního profesora, vraždou, která je odhalena až po 25 letech na sjezdu abiturientů. Vrah je jedním z žáků, kteří se na sjezdu představují jako většinou úspěšní, solidní občané, kteří se ve svém životě i povolání chovají a uvažují tak, jak je vychovala škola. Román postihuje společenské souvislosti, zdůrazňuje autorův kritický vztah ke kapitalistické společnosti.