Zázračná Télumée: Obdivuhodná žena z Antíl : (Pluie et vent sur Télumée Miracle) - Schwarz-Bart, Simone: 1938- (Tvorba národov, 1983)
Autorka čerpá z dôverne známeho prostredia guadeloupských černochov, ktoré zachytáva na osudoch viacerých žien, predovšetkým rozprávačky Télumée a jej starej matky Toussine, prezývanej Kráľovná bez mena. Životná púť statočnej Télumée sa začína v znamení lásky a šťastia, ktoré sa však rozplynie, keď ju opustí jej milovaný Eliáš...