Stroskotanci na Koralovom ostrove : (Masterman Ready) - Marryat, Frederick: 1792-1847 (Klub mladých čitateľov, 1972)
Keď loď Pacific stroskotala na koralovom ostrove, ostala na nej iba rodina Seagravova s troma deťmi a černoškou June a starý námorník Ready. Námorníci zutekali na záchrannom člne a vzali so sebou i raneného kapitána. Ostatných ponechali napospas náhode. Neznámy ostrov im poskytol prvé útočisko. Naozaj tu budú žiť? To boli prvé myšlienky stroskotancov, keď si zachránili holé životy. Malý Tomi bol veľký nezbedník, ale pomôcť nevedel. A jeho braček a sestrička boli ešte deťmi. a tak všetka ťarcha a starosť o živobytie a záchranu doľahla na plecia pána Seagrava, jeho najstaršieho syna Williama a námorníka Readyho...