Stroskotanci na Koralovom ostrove (Masterman Ready) - Marryat, Frederick: 1792-1847; Christová, Drahomíra; Cesnak, Jozef: 1936-; Riškovič, Alojz: 1925-; Dzurillová, Elena: 1930- (Mladé letá Bratislava, 1972)
Keď loď Pacific stroskotala na koralovom ostrove, ostala na nej iba rodina Seagravova s troma deťmi a černoškou June a starý námorník Ready. Námorníci zutekali na záchrannom člne a vzali so sebou i raneného kapitána. Ostatných ponechali napospas náhode. Neznámy ostrov im poskytol prvé útočisko. Naozaj tu budú žiť? To boli prvé myšlienky stroskotancov, keď si zachránili holé životy. Malý Tomi bol veľký nezbedník, ale pomôcť nevedel. A jeho braček a sestrička boli ešte deťmi. a tak všetka ťarcha a starosť o živobytie a záchranu doľahla na plecia pána Seagrava, jeho najstaršieho syna Williama a námorníka Readyho...
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: Marryat, Frederick (anglický spisovateľ dobrodružných príbehov s námornou tematikou, zakladateľ anglického námorného románu a románu pirátskeho. Nar. 10.07.1792 Londýn - 09.08.1847 Langham Norfolk, Anglicko); Cesnak, Jozef (slovenský maliar a ilustrátor, 6.2.1936 Bacúch -); romány autorské; historické romány; 18. stor; Oceánia (ostrovy); dobrodružné romány; námornícke prostredie; koralové ostrovy v Oceanii; próza; anglická literatúra - texty; Oceánia (ostrovy); pre čitateľov od 11 rokov; Riškovič, Alojz (slovenský výtvarník, maliar, grafik, typograf. * 27.08.1925 Bratislava, Slovensko -); Dzurillová, Elena (slovenská prekladateľka z jazykov angličtiny a nemčiny. * 01.05.1930 Bratislava, Slovensko -)