Stíhače asteroidov : (Asteroidenjäger) - Rasch, Carlos: 1932- (Stopy, 1978)
Utópia z tretieho tisícročia, ktorá bola aj úspešne sfilmovaná. Nekonečné priestory vesmíru križujú flotily stíhačov. Pomáhajú udržiavať bezpečnosť vesmírnej premávky zneškodňovaním meteoritov. Súčasne sa venujú bádaniu vesmíru, lebo na palube okrem kozmonautov sú aj vedci. Ľudstvo na Zemi už nepozná vojny, krajiny neudržiavajú vojská, nevyrábajú sa ničivé zbrane. Cudzia mu je myšlienka mariť ľudské životy v nezmyselných vojnách. Dokladom spoločnej tvorivej práce celého ľudstva sú medzinárodné posádky vesmírnych lodí. Aké je však prekvapenie posádky stíhača asteroidov 408, keď naďabí na cudziu loď zvláštneho tvaru. Tajomná raketa neodpovedá na ich signály a hrozivo mlčí. Medzi členmi stíhača začína sa rosiť domnienka, že v neznámej rakete môže byť posádka z inej planéty. Pozemšťania od vekov túžili poznať bytosti z iných planét, ale nikdy si nepredstavovali, že by ich prvé stretnutie mohlo byť nepriateľské...Zdá sa však, že tentoraz je katastrofa nevyhnutná...