Rekviem za kardinála - Jelen, Josef: 1921-2006 (Panorama, 1985)
Novela zo satirickým prístupom zachytáva zákulisie života hlavných predstaviteľov cirkvi a štátu na sklonku 1. republiky a začiatku protektorátu. A preto sa nezdráha hľadieť nielen do zákulisia, ale hľadá aj príčiny rokovaní jednotlivých aktérov, ktorým je ich hra zápasom o moc a slávu.