Rekviem za kardinála - Jelen, Josef: 1921-2006 (Panorama Praha, 1985)
Novela zo satirickým prístupom zachytáva zákulisie života hlavných predstaviteľov cirkvi a štátu na sklonku 1. republiky a začiatku protektorátu. A preto sa nezdráha hľadieť nielen do zákulisia, ale hľadá aj príčiny rokovaní jednotlivých aktérov, ktorým je ich hra zápasom o moc a slávu.
O kardinálovi, ktorý umrel v koncentračnom tábore v Nemecku.
Keywords: novely autorské; spoločenské novely; satirické črty; cirkev; koncentračné tábory; medzivojnová literatúra; próza; česká literatúra - texty; Jelen, Josef, používal pseudonym Josef Otava, Jaroslav Janský (bol český rímskokatolícky duchovný, člen kongregácie redemptoristov a spisovateľ, prozaik, dramatik, publicista, šéfredaktorom Nových kníh. * 06.02.1921 Strakonice, Česko - 13.08.2006 Nové Strašecí,Česko)