Skielko : (Staklenko) - Jeličic, Živko: 1920-1995 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1977)
Ako pokrokovo orientovaný mladý intelektuál sa zúčastnil na odbojovom hnutí, bol partizánom a prvé svoje literárne práce písal ešte za vojny vo veršoch. Ťažisko jeho tvorby je v románoch, ktoré sa tématicky viažu na rodný prímorský kraj. Tento román ho predstavil ako zrelého spisovateľa.