Skielko (Staklenko) - Jeličic, Živko: 1920-1995; Choma, Branislav: 1924-2007; Choma, Branislav: 1924-2007; Hübel, František: 1934-1978; Blažo, Pavel: 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1977)
Ako pokrokovo orientovaný mladý intelektuál sa zúčastnil na odbojovom hnutí, bol partizánom a prvé svoje literárne práce písal ešte za vojny vo veršoch. Ťažisko jeho tvorby je v románoch, ktoré sa tématicky viažu na rodný prímorský kraj. Tento román ho predstavil ako zrelého spisovateľa.
Doslov (Branislav Choma).
Keywords: Jeličic, Živko (bol chorvatský profesor, šéfredaktor časopisu "Možnosti", spisovateľ. Písal kritiku, eseje a štúdie, rozhlasovú drámu, televízne a filmové scenáre. * 07.06.1920 Split, Chorvatsko - 23.02.1995 Split, Chorvátsko); Choma, Branislav (slovenský literárny vedec, teoretik, editor, prekladateľ. Venoval sa slovenskej a juhoslovanskej - chorvátske, srbské a slovinskej literatúre. * 30.08.1924 Liptovský Hrádok, Slovensko - 13.01.2007 Slovensko); Hübel, František (slovenský maliar, ilustrátor, výrvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá, neskôr v slobodnom povolaní. Nar. 1934 v Krásne nad Kysucou - 1978 v Bratislave); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); romány autorské; spoločenské romány; prímorské prostredie; próza; chorvátska literatúra - texty