Ostrov moreplavcov : (Archipelag Žeglarzy) - Wolak, Ewa (Pravda, 1974)
Ewa Wolaková, poľská lekárka, strávila so svojím manželom-architektom na Samoe tri roky. Čitateľovi priblíži tradičné polynézske obrady, cestuje z ostrova na ostrov, zúčastňuje sa práce na plantážach, počúva staré legendy o božstvách i zasvätené výklady o histórii tohto súostrovia. Stretá sa s magickou vierou v čarodejníkov, ale vidí aj úsilie spojiť Samou so súčasným svetom. Na prvý pohľad by sa zdalo, že ide iba o cestopis z exotického prostredia s nádychom dobrodružnosti, atmosférou polynézskych obradov a života domorodcov. Kniha je však v skutočnosti hlbokým pohľadom na históriu i súčasnú problematiku, národopis, legendy a skutočnosť prvého nezávislého štátu v Polynézii. Čitateľ sa dozvie, ako sa mladá štátna moc ujímala riadenia na ostrovoch, ktoré patrili v rokoch 1899 až 1918 Nemecku, po 1.svetovej vojne sa stali mandátnym územím Nového Zélandu a roku 1982 získali nezávislosť.