Tono-Bungay : (Tono-Bungay) - Wells, Herbert George: 1866-1946 (Svetová tvorba, 1987)
Dielo je jedným z Wellsových realistických románov zo stredného obdobia tvorby, v ktorom sa ukázal ako výborný kronikár neskoro - viktoriánskeho a eduardovského Anglicka. Obraz sveta z prelomu storočia vystupuje v románe Tono-Bungay o to živšie a vierohodnejšie, že sa zakladá na vlastnej trpkej skúsenosti autora. Spočiatku úsmevný až satirický príbeh ľudskosti nadobúda spoločenskokritický postoj, keď odhaľuje dravosť kapitalistického podnikania. Mladý hrdina George Ponderevo sa nechce zmieriť so svojím spoločenským postavením a usiluje sa postúpiť vyššie neúnavným úsilím a vôľou, až sa mu to nakoniec podarí s pomocou strýka...