Luiza : (Luizy) - Wantula, Leon: 1928-2005 (Knihy srdce, 1979)
Milostný román poľského autora je zasadený do poľského povojnového prostredia a predstavuje denníkovou spoveď mladej hrdinky, ktoré prežíva život plný milostných problémov a tragických zvratov a postupne fyzicky a psychicky dospieva.