Alma mater : (Alma mater) - Tilschová, Anna Maria: 1873-1957 (Česká knižnica, 1984)
Autorka v ňom zobrazila prostredí buržoáznej inteligencie, najvyšších predstaviteľov lekárskej fakulty Karlovej univerzity a opísala nielen ich vzťahy na akademickej pôde staroslávneho učenia, kam zaznieva ohlas študentských demonštrácií, vyvolaných stále sa zhoršujúcou materiálne situáciou mladej inteligencie, ale venovala svoju pozornosť aj problémom súkromného života týchto významných postáv. Stredom románu sú dvaja rivali, prednostovia chirurgických kliník. U profesora Wagnera je nadpriemerný rozvoj intelektu spojený s vyrovnanou povahou, ktorá dovedie nekonvenčných a poctivo formovať život svoj i svojho okolia. U druhého vynikajúceho chirurga, ktorému študenti prezývajú "mäsiar", je nesporná intelektuálne a odborná vyššie v rozpore s bezohľadným a brutálnym charekterem a výstredným spôsobom života.