Alma mater (Alma mater) - Tilschová, Anna Maria: 1873-1957; Handzová, Viera: 1931-1997; Fila, Rudolf: 1932-2015 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1984)
Autorka v ňom zobrazila prostredí buržoáznej inteligencie, najvyšších predstaviteľov lekárskej fakulty Karlovej univerzity a opísala nielen ich vzťahy na akademickej pôde staroslávneho učenia, kam zaznieva ohlas študentských demonštrácií, vyvolaných stále sa zhoršujúcou materiálne situáciou mladej inteligencie, ale venovala svoju pozornosť aj problémom súkromného života týchto významných postáv. Stredom románu sú dvaja rivali, prednostovia chirurgických kliník. U profesora Wagnera je nadpriemerný rozvoj intelektu spojený s vyrovnanou povahou, ktorá dovedie nekonvenčných a poctivo formovať život svoj i svojho okolia. U druhého vynikajúceho chirurga, ktorému študenti prezývajú "mäsiar", je nesporná intelektuálne a odborná vyššie v rozpore s bezohľadným a brutálnym charekterem a výstredným spôsobom života.
Keywords: Tilschová, Anna Maria, rodným menom Urbánková (bola česká prozaička, predstaviteľka mladšej vlny českej realistickej až naturalistické prózy začiatkom 20. storočia. V roku 1947 bola vymenovaná národná umelkyňou . V roku 1953 dostala Rad práce. Jej literárna orientácia bola ovplyvnená realistickým hnutím a námety čerpala najmä z osobných skúseností. Určujúcim zážitkom bola samovražda jej manžela, profesora Emanuela Tilsche, a neskôr aj jej brata. * 11.11.1873 Praha, Česko - 18.06.1957 Dobříš, Česko); romány autorské; spoločenské romány; profesijné romány; lekárske prostredie; prostredie buržoáznej inteligencie; próza; česká literatúra - texty; Handzová, Viera (slovenská spisovateľka strednej generácie povojnových prozaikov, 12.5.1931 Kokava nad Rimavicou - 15.6.1997 Bratislava); Fila, Rudolf (český maliar, grafik, ilustrátor, esejista. Významný predstaviteľ slovenského umenia druhej polovice 20. storočia, ktorý svojou umeleckou a pedagogickou činnosťou ovplyvnil jeho vývoj. * 19.07.1932 v Přibrami na Morave, dnes Česko - 11.02.2015 Bratislava, Slovensko)