Odlomená haluz 1: Na voľné krídla - Vámoš, Gejza: 1901-1956 (Melantrich, 1934)
Škandalózny román slovenského spisovateľa medzivojnovej prózy. Autor v knihe neobyčajne ostro pranieroval pomery vo vlastnej židovskej komunite, čím vyvolal davovú psychózu. Vámoš proti sebe poštval všetkých, ktorých sa kritika dotkla, nevynímajúc ani Spolok kúpeľných lekárov, ktorý ho zo svojich radov v krátkom čase vylúčil.