Markéta Lazarová - Vančura, Vladislav: 1891-1942 (Slunovrat. Ilustrovaná řada, 1980)
Klasický román Vladislava Vančuru prináša príbeh o čistej duši a čistej láske uprostred chladného a nemilosrdného stredoveku. Markéta Lazarová má byť zasľúbená bohu a stráviť život v bezpečí kláštora, ale namiesto toho je unesená čeliadkou lúpežníka Kozlíka. Uprostred neľútostnej Sebranky napodiv nenachádza len poníženie, ale aj lásku, pokoru a pokrivený, leč úprimný zmysel pre česť.