Tri rieky : (Tři řeky) - Vančura, Vladislav: 1891-1942 (Česká tvorba, 1961)
V tomto románe sa Vančura začína Zaoberá súčasnosť. Opisuje život dedinského syna Jána Kocky od 90. rokov 19. storočia až po Prvú republiku. V tomto Diele je hlavná pozornosť venovaná deju, nie jazyku. Román je silne protivojnový.