Nůše střepin: Výběr z veselých fejetonů, črt a povídek - Vaněk, Karel: 1887-1933 (Humor do kapsy, 1979)
Množstvom fejtónov, kursivek a drobných poviedok sa zaslúžil o zľudovení literárneho jazyka. Ľahkým dobrosrdečným humorom človeka znalého ľudovej psychológie podáva kaleidoskop denných záznamov a uplatňuje bohatstvo skúseností v záujme aj o vážne otázky doby.