Biely Bim, Čierne ucho : (Belyj Bim, Čornoje ucho) - Trojepoľskij, Gavriil Nikolajevič: 1905- (Jantar, 1974)
V novele čudesne krásnej vytvoril človek a pes dojímavú jednotu vzťahov. To je ich báza, z ktorej vnímavo pozorujú a hodnotia ľudí a svet okolo seba. Inému pohľadu a inému hľadisku by sa ani neotvorilo toľko neznámeho v nás, medzi nami. Biely Bim však nevidí čierno, iba pravdivo.