Dva tisíce světelných let - Švejda, Jiří: 1949-; Novotná-Čížková, Taťjana (Naše vojsko Praha, 1984)
Ide o tzv. "Vojenský román", ktorého dej sa odohráva počas vojenskej služby hlavného hrdinu Tomáša Bayera a rok po nej.
Hľadanie zmyslu života, poznávanie sama seba, utváranie vzťahu k iným ľuďom i úskalia lások je obsahom tohto románu.
Jeho charakter sa prejavuje v dobe vojenskej služby, kedy dokáže byť dobrým kamarátom aj veliteľom. Jeho životný plán naruší v poslednom roku vojny hlboký cit. Po návrate do civilu sa ožení. Až po stroskotaní manželstva dokáže pochopiť svoj omyl a poučiť sa z neho.
Kniha získala prvú cenu v literárnej súťaži ministerstva kulturyČSRa SčKNV v r 1975.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; realistické romány; mladá generácia; zmysel života; r. 1975; vojenská služba; próza; Švejda, Jiří (český spisovateľ a filmový scenárista , začiatkom 90. rokov ľavicový politik a poslanec Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia. * 29.08.1949 Litvínov, Česko -); česká literatúra - texty