Rozruch na onkológii - Orhel, Neven: 1947- (Zenit, 1987)
Keď v roku 1983 vyšiel v Záhrebe román srbochorvátskeho lekára Nevena Orhela: Rozruch na onkológii, vyvolal naozajstný rozruch nielen medzi lekármi, ale aj medzi čitateľmi. Kniha sa ihneď stala hitom. Okrem strhujúceho príbehu Any Donovanovej a jej otca Egona autor rozohráva aj ďalšie, ktoré dokresľujú základnú líniu románu a zároveň zvyšujú napínavosť deja. Aj keď román sa ešte vždy pohybuje na pôde science fiction, predsa len dáva nádej a ukazuje, že cesta k prekonaniu strachu zo zhubných nádorov už nie je nereálna.