Kvapka španielskej krvi : (Kap španske krvi) - Crnjanski, Miloš: 1893-1977 (Meteor, 1978)
Historicko - ľúbostný román čerpá námet z celkom konkrétnych udalostí nemeckých dejín - z posledných rokov panovania kráľa Ľudovíta I. Autor podáva obraz tohto kráľa a jeho ľúbostnú epizódu s istou tanečnicou, ktorá ovládla napokon nielen kráľa ale aj jeho ministrov...