Výber z prejavov a statí 2: 1984-1985 - Gorbačov, Michail Sergejevič: 1931- (Pravda, 1989)
Proces zániku ZSSR bol ukončený 25. decembra 1991, keď Michail Gorbačov abdikoval na úrad sovietskeho prezidenta a veliteľa ozbrojených síl ZSSR. Sovietsky zväz prestal definitívne existovať 31. decembra 1991.