Měl jsem zůstat doma. Koně se přece střílejí (I Should Have Stayed Home. They Shoot Horses, Don't They?) - McCoy, Horace: 1897-1955; Zábrana, Jan: 1931-1984; Kulhánek, Oldřich: 1940-2013 (Melantrich Praha, 1983)
Společné vydání dvou románů amerického prozaika Horace McCoye (1897ľ1955), které nemilosrdně a bez příkras vypovídají o tragédii generace Ameriky třicátých let, o ztrátě iluzí, o lidské důstojnosti a ponížení.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; McCoy, Horace (bol americký spisovateľ, ktorého tvrdé romány sa odohrali počas Veľkej hospodárskej krízy. Jeho najznámejším románom je Striekať kone, nie? (1935), ktorý bol sfilmovaný v roku 1969, štrnásť rokov po smrti McCoya. * 14.04.1897 Pegram, Tennessee, USA - 15.12.1955 Hollywood, Los Angeles, Kalifornia, USA); sociálne romány; americká spoločnosť; medzivojnová literatúra; sfilmované romány; Zábrana, Jan (bol český básnik, prozaik, esejista a významný prekladateľ z ruštiny a angličtiny. * 04.06.1931 Herálec, Praha - 03.09.1984 Praha, je pochovaný v Poděbradoch, Česko); Kulhánek, Oldřich (bol český maliar, grafik, ilustrátor, scénograf a pedagóg. Stal sa autorom grafickej podoby súčasných slovenských bankoviek a vytvoril mnoho slovenských poštových známok. * 26.02.1940 Praha, Česko - 28.01.2013 Praha, Česko); próza; americká literatúra - texty