Čarovný prútik (Kouzelný proutek) - Rybák, Josef: 1904-1992; Jasenčák, Vasil; Turan, Ján: 1932-; Rybák, Josef: 1904-1992; Takáč, Oto (Bratislava Pravda, 1977)
V Čarovnom prútiku sa nám dostáva do rúk dielo výnimočných kvalít, v ktorom jeho autor z pestrej mozaiky osobných zážitkov dokázal vytvoriť udivujúco obsažný a takmer hmatateľný svet prvej polovice nášho storočia, v ktorom nič nevybledlo z jeho farieb, v ktorom nie je ťažké nahmatať jeho pulz i jeho prudký dych. Dielo bolo ocenené literárnou cenou Antonína Zápotockého.
Keywords: Rybák, Josef (bol český publicista, kritik, básník a prozaik. * 01.05.1904 Písek, Česko - 15.12.1992 Dobříš, Česko); romány autorské; spoločenské romány; spomienkové zápisky; biografické romány; životopisné romány; r. 1919-1938; próza; česká literatúra - texty; Turan, Ján (slovenský básnik, textár, prekladateľ, riaditeľ divadla, autor modernej literatúry pre deti a mládež. Manželka Jana Štámková. * 13.02.1932 Úľany nad Žitavou, Slovensko -)