Rieka. Dom (Reka) - Roščin, Michail Michajlovič: 1933-2010; Mikulášová-Škridlová, Viera: 1924- (Smena Bratislava, 1986)
Kniha obsahuje dve novely. Prvá "Rieka" je pokojná a tichá próza, hrdinami sú cestujúci lode Repin. Druhá novela "Dom" - podáva život mladého hrdinu, ktorý sa rozhoduje, či ostať doma v ubíjajúcej pohode rodiska alebo začne život odznova...
Keywords: Roščin, Michail Michajlovič, rodné meno: Michail Michajlovič Gibelman (bol ruský spisovateľ, dramatik a scenárista. Popularitu získal predovšetkým komédiami všedného dňa (Valentin a Valentina, Manželia hľadajú byt), kde sa dotkol problematiky súdobej spoločnosti. * 10.02.1933 Kazaň, Rusko - 01.10.2010 Moskva, Rusko); Mikulášová-Škridlová, Viera (slovenská dramaturgička a prekladateľka z ruštiny a angličtiny, na konte má preklady približne 50 divadelných hier svetových autorov a desiatky diel poézie a prózy. V Slovenskej televízii pracovala 22 rokov ako dramaturgička. Počas tohto obdobia vytvorila takmer 40 hier. Podieľala sa na spracovaní všetkých diel Hany Zelinovej. * 13.03.1924 v Ružomberku, Slovensko - 15.05.2014 v Bratislave, Slovensko); novely autorské; spoločenské novely; realistické novely; próza; ruská literatúra - texty