Zapomenout na Palermo : (Oublier Palerme) - Charles-Roux, Edmonde: 1920-2016 (Gama - Galérie moderních autorů, 1986)
Palermo a New York, dve priepastne odlišné mestá, sú v románe späté s osudmi sicílskych vysťahovalcov. Sú symbolmi dvoch svetov, symbolmi domoviny a cudziny, tajuplnej Európy s koreňmi hlboko zapustenými v histórii a v podvedomí. Newyorská novinárka Gianna Meriová a úspešný politik Carmine Bonnavia, obaja pôvodom Sicílčania, nie sú celkom schopní vrásť do sveta ich novej vlasti, kde akoby im chýbal osudový rozmer, to kruté, no nanajvýš ľudské fátum, bez ktorého je život len povrchovou fraškou. Na osudoch a tragédiách týchto dvoch Talianov, konfrontovaných so životným osudom americkej novinárky Babs, autorka ilustruje psychickú roztrieštenosť vysťahovalcov najmä z intelektuálnych vrstiev.