Zapomenout na Palermo (Oublier Palerme) - Charles-Roux, Edmonde: 1920-2016; Musilová, Eva; Rahouský, Jiří: 1924-2003 (Odeon Praha, 1986)
Palermo a New York, dve priepastne odlišné mestá, sú v románe späté s osudmi sicílskych vysťahovalcov. Sú symbolmi dvoch svetov, symbolmi domoviny a cudziny, tajuplnej Európy s koreňmi hlboko zapustenými v histórii a v podvedomí. Newyorská novinárka Gianna Meriová a úspešný politik Carmine Bonnavia, obaja pôvodom Sicílčania, nie sú celkom schopní vrásť do sveta ich novej vlasti, kde akoby im chýbal osudový rozmer, to kruté, no nanajvýš ľudské fátum, bez ktorého je život len povrchovou fraškou. Na osudoch a tragédiách týchto dvoch Talianov, konfrontovaných so životným osudom americkej novinárky Babs, autorka ilustruje psychickú roztrieštenosť vysťahovalcov najmä z intelektuálnych vrstiev.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; životné osudy; vysťahovalci sicílski; sicílski emigranti; emigranti sicílski; Charles-Roux, Edmonde (bola francúzska spisovateľka, novinárka, fotografka, členka odboja a šoférka sanitky v Cudzineckej légii, riaditeľka Goncourtovej ceny. Bola dcérou francúzskeho ambasádora a prezidentkou "Suez Canal company". * 17.04.1920 Neuilly-sur-Seine, Francúzsko - 20.01.2016 Gardanne, Francúzsko); Rathouský, Jiří (český výtvarník, grafický dizajnér, knižný ilustrátor, typograf a fotograf. Je autorom niekoľkých filmových plagátov a knižnej grafiky.* 20.04.1924 Praha, Česko - 05.09.2003 Praha, Česko); próza; francúzska literatúra - texty