Doktor Meluzin: Román : (Doktor Meluzin) - Říha, Bohumil: 1907-1987 (Slovenský spisovateľ, 1974)
Román o lekárovi, ktorý dobrovoľne odchádza z vedúceho miesta interného oddelenia pražskej nemocnice na vidiek a okrom lekárskej praxe sa ujíma práce výchovnej a verejne prospešnej. Päťdesiatročný muž, ktorý vyčerpaný prácou v Prahe a rozorvaný v osobnom živote, sa vracia tam, odkiaľ vyšiel, k dedinským ľuďom, k živej prírode a k svojej mladosti. Zvláštnosťou románu sú dopisy, ktoré hrdina zasiela svojím dospelým deťom, bývalej žene a otcovi a ktoré dokresľujú jeho nové životné osudy.