Víchor na Jamajke : (A High Wind in Jamaica) - Hughes, Richard: 1900-1976 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1982)
V jeden mimoriadne horúci bezveterný deň kedysi v šesťdesiatych rokoch minulého storočia otriaslo útrobami Jamajky zemetrasenie a potom sa s nevídanou silou prihnal vietor, búral, ničil a pustošil, zrovnal so zemou všetko, čo mu prišlo do cesty. Pre Thorntonove deti, žijúce na rodičovskej farme bezstarostným životom, znamená víchor osudový medzník: ustarostení rodičia sa rozhodnú poslať ich nazad do Anglicka do školy, aby ich uchránili pred podobnými nebezpečenstvami. Deti nalodia na bárku a zveria do opatery kapitána. Už i loď sama o sebe je pre ne novým neprebádaným vzrušujúcim svetom, a keď namiesto očakávanej pokojnej plavby prekvapia loď piráti, zažijú malí cestovatelia najväčšie dobrodružstvo svojho života s nepredvídane dramatickými následkami.