Hodina závrati - Bonhardová, Nina: 1907-1981 (Žatva, 1975)
Román nadväzuje na predchádzajúce trilógiu (Tanec rabujú, Gazdovský mor, Polyxena). Autorka zobrazuje posledného z Rožmberkov, Petra Voka, ako významnú osobnosť protestantskej opozície, politika európskeho formátu a citlivého človeka. To všetko v súlade s historickou realitou. V historickom portrétu sa autorka snaží o rehabilitáciu tejto postavy vzhľadom k všeobecne rozšírenej predstave zhýralého feudála, milovníka trunkov a žien, ktorý ľahkomyseľne prehýril obrovské rodové imanie. Jej rozprávanie, založené na pramennej štúdiu, zvýrazňuje jeho aktivitu v zápase s Habsburgovcami, jeho zásluhu na uzákonenie náboženskej slobody Rudolfovým majestátu, na mierovom vyriešenie situácie v krajine za vpádu pasovských a pripomína i jeho život citový, jeho manželstvo s Katarínou z Ludanic a milostnú romancu so Zuzanou Vojířov. Kniha je pojatá ako Rožmberkovci ohliadnutie za životom na prahu smrti.