Hodina závrati - Bonhardová, Nina: 1907-1981; Váša, Miroslav: 1920-1996 (Československý spisovatel Praha, 1975)
Román nadväzuje na predchádzajúce trilógiu (Tanec rabujú, Gazdovský mor, Polyxena). Autorka zobrazuje posledného z Rožmberkov, Petra Voka, ako významnú osobnosť protestantskej opozície, politika európskeho formátu a citlivého človeka. To všetko v súlade s historickou realitou. V historickom portrétu sa autorka snaží o rehabilitáciu tejto postavy vzhľadom k všeobecne rozšírenej predstave zhýralého feudála, milovníka trunkov a žien, ktorý ľahkomyseľne prehýril obrovské rodové imanie. Jej rozprávanie, založené na pramennej štúdiu, zvýrazňuje jeho aktivitu v zápase s Habsburgovcami, jeho zásluhu na uzákonenie náboženskej slobody Rudolfovým majestátu, na mierovom vyriešenie situácie v krajine za vpádu pasovských a pripomína i jeho život citový, jeho manželstvo s Katarínou z Ludanic a milostnú romancu so Zuzanou Vojířov. Kniha je pojatá ako Rožmberkovci ohliadnutie za životom na prahu smrti.
Keywords: Bonhardová, Nina, vlastným menom Anna Urbánková (bola česká spisovateľka, novinárka a publicistka. Vo svojej tvorbe sa venovala predovšetkým historickým námetom. Jej synom bol klavirista Roman Bonhard (1929-1990). * 06.03.1907 Zolynia, Halič, Poľsko - 30.06.1981 Praha, Česko); romány autorské; historické romány; spoločenské romány; politické romány; rod Rožmberkovcov; Rožmberkovci; Český Krumlov (Česko); biografické romány; romány o láske; próza; česká literatúra - texty; Český Krumlov (Česko); Váša, Miroslav (český maliar, grafik, ilustrátor, typograf. * 16.05.1920 České Budejovice, Česko - 14.08.1996 Praha, Česko)