Povesť o Tajge : (Tajožnije povesti) - Fedosejev, Grigorij Anisimovič: 1899-1968 (Pravda, 1975)
Ulukitkan je dobrý človek v najplnšom zmysle slova, ktorý za celý svoj život nielen nikomu neublížil, ale v krutom podnebí neľútostnej sibírskej tajgy pomáhal ľuďom a obetoval sa pre nich s takou samozrejmosťou, ako iný dýcha vzduch. Čaro Povesti o Tajge je v tom, že príbeh nie je vymyslený. Autor popisuje svoje zážitky z vedeckých expedícií na ďalekom Východe, na ktorých jemu a mnohým ďalším výskumným pracovníkom legendárny sprievodca Ulukitkan poskytoval neoceniteľné služby. Autor nám približuje ďaleké svety a ďalekých ľudí. Vykresľuje priam exotický spôsob života a obyčají sibírskych Evenkov, neskrýva ich zaostalosť, poverčivosť, často i barbarskosť, ale predovšetkým oceňuje ich veľké mravné hodnoty a ich obdivuhodnú prispôsobivosť drsným životným podmienkam.