Divoký koník Ryn - Říha, Bohumil: 1907-1987 (Úsvit, 1973)
Novela o mladom kaukazskom koni a jeho dvoch ľudských priateľoch - majiteľoch, žijúcich na samote pri rieke, starom, tragicky počas vojny ovdovelom a teraz vyslúžilom železničiarovi a jeho malej vnučky. Tento bujný a šantivý kôň, zanesený k nám počas vojny, pôsobí obidvom radosť, je však nakoniec príčinou, že sa starý vyslúžilec stane obeťou ľudskej zloby. Starý muž je však múdry a statočný a tak aj v nešťastí nezúfa a zostáva verný všetkému, čo má rád.