Cvičíme s najmenšími - Čepčianska, Eva (Šport a zdravie, 1979)
Osvojovanie rôznorodých pohybov kladne pôsobí aj na vôľové vlastnosti a mravné formovanie dieťaťa. Dieťa citlivo vníma telovýchovné prostredie a vzťahy, transformuje ich a utvára si vlastné postoje a predstavy. Citlivo organizované cvičenia pozitívne ovplyvňujú rozvoj kolektívneho správania, pocitu spolupatričnosti, iniciatívy a aktivity. V telovýchovnom zamestnaní sa dieťa učí spravodlivo hodnotiť samo seba i ostatné deti.