Hlbočina. Na bezmenný hrob : (El pozo. Para una tumba sin nombre) - Onetti, Juan Carlos: 1909-1994 (Malá edícia svetových autorov, 1988)
Ústrednou postavou prvého príbehu je človek, ktorý úporne hľadá identitu a zmysluplný vzťah k svojmu okoliu. Všetko, čo vie o sebe vypovedať, sú iba neúspešné pokusy opätovne sa zaradiť do sveta, z ktorého sa sám vylúčil. Nemá však nikoho, s kým by sa mohol podeliť o túžby, nemá reálny cieľ na rozdiel od plnohodnotnej existencie svojich priateľov. Na konci rozprávania si môže priznať iba jedno, úplnú samotu. Druhá novela sleduje príbeh neviestky Rity, jej monotónny, nenaplnený život bez detí a muža, ktorý sugestívne dokresľuje pochmúrnu atmosféru v námornom prístave Santa María. Výraznou kvalitou Onettiho diela je hutný, výstižný štýl s veľkou myšlienkovou hĺbkou, ktorý ho radí k majstrom modernej juhoamerickej prózy.