Hlbočina. Na bezmenný hrob (El pozo. Para una tumba sin nombre) - Onetti, Juan Carlos: 1909-1994; Biskupičová, Marta; Franek, Ladislav; Longauer, Ľubomír: 1948- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1988)
Ústrednou postavou prvého príbehu je človek, ktorý úporne hľadá identitu a zmysluplný vzťah k svojmu okoliu. Všetko, čo vie o sebe vypovedať, sú iba neúspešné pokusy opätovne sa zaradiť do sveta, z ktorého sa sám vylúčil. Nemá však nikoho, s kým by sa mohol podeliť o túžby, nemá reálny cieľ na rozdiel od plnohodnotnej existencie svojich priateľov. Na konci rozprávania si môže priznať iba jedno, úplnú samotu. Druhá novela sleduje príbeh neviestky Rity, jej monotónny, nenaplnený život bez detí a muža, ktorý sugestívne dokresľuje pochmúrnu atmosféru v námornom prístave Santa María. Výraznou kvalitou Onettiho diela je hutný, výstižný štýl s veľkou myšlienkovou hĺbkou, ktorý ho radí k majstrom modernej juhoamerickej prózy.
Doslov (Ladislav Franek). Obsahuje dve diela: Hlbočina a Na bezmenný hrob.
Keywords: novely autorské; spoločenské novely; novely o láske; próza; uruguayská literatúra - texty; Onetti, Juan Carlos (bol uruguanský spisovateľ, pracoval ako redaktor a riaditeľ britskej tlačovej agentúry Reuters, v reklamných agentúrach a viac neskoro ako šéfredaktor ohňového uruguajského týždenníka Marcha. ol vyhnaný do Španielska v roku 1975. Dnes je práca Onetti preložená do viac ako dvadsiatich jazykov. Nositeľ ceny Premio Cervantes (1980). * 01.07.1909 Montevideo-Buenos Aires, Uruguaj - 30.05.1994 Madrid, Španielsko); Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 2.6.1948 Banská Bystrica -)