Dlhá hodina : (Dluga lekcja) - Ostrowska, Ewa Maria: 1938-2012 (Rovesník, 1987)
Autorku Ewu Ostrowskú zaujíma téma dospievania, podmienená povahovými vlastnosťami a sociálnym prostredím, v akom jej hrdinky vyrastajú. V románe Dlhá hodina sú to tri dievčatá Aňa, Eva a Magda na novej strednej škole, lebo predošlú, kde všetko a každého poznali, musia opustiť z rozličných dôvodov. Ich konflikty s okolím nerozpráva autorka, ale dievčatá - hodnotia svoje konanie, city, konanie svojich rodičov i učiteľov, hľadajú si správny orientačný smer v živote.