Mačacia hra. Tótovci : (Idörendben) - Örkény, István: 1912-1979 (Máj, 1977)
Prvá groteska "Tótovci" je zasadená do čias druhej svetovej vojny, keď fašizmus zvrátil vzťahy medzi ľuďmi a poznačil nielen život spoločnosti, ale každého jednotlivca. Je to až panoptikálny obraz rozkladu buržoázneho človeka so všetkými zápormi, strhujúca karikatúra tupého dôstojníka a prenikavá kresba hasičského veliteľa so zdravým rozumom. Komické i tragické okolnosti rozohráva autor so všetkým psychologickým i slovesným majstrovstvom na hrane tragizmu a výsmechu, irónie a absurdity cez dobové pomery, strach, vojnovú psychózu i špecifické rodinné vzťahy.