Mladomanželia na mucholapke : (Egyperces novellák) - Örkény, István: 1912-1979 (Čítanie študujúcej mládeže, 1989)
Čitateľ sa nad prózami tohto autora najprv iba uškrnie, potom nahlas zasmeje, a vzápätí mu úsmev na tvári zamrzne. V tej chvíli sa musí zamyslieť. Je to na smiech alebo do plaču? A práve na tejto chvíľke zamyslenia autorovi veľmi záleží, lebo vtedy si vnímavý čitateľ uvedomí zmysel, alebo nezmyselnosť skutkov a činov niekoľkými ťahmi načrtnutých postáv, postavičiek, figúr a či figúrok.