Čas tajomstiev : (Souvenirs d'enfance) - Pagnol, Marcel: 1895-1974 (Členská knižnica Pravda, 1979)
Na vrchole umeleckej slávy, najmä v oblasti dramatickej a filmovej tvorby, skúsil vyše šesťdesiatročný Marcel Pagnol svoje pero ako autor spomienkovej prózy: vytvoril očarujúce dielo, v ktorom hlboko začrel do zážitkov a spomienok na svoje detstvo prežité začiatkom 20. storočia na juhu Francúzska. Malou exkurziou do rodinnej kroniky nás najskôr zoznámi s históriou svojej rodiny: ako sa otec stal učiteľom, ako sa oženil s krehkou Augustínou, a narodil sa on - Marcel - rozprávač a hrdina všetkých príbehov. Svoj život sleduje spisovateľ v úzkej spätosti so životom rodiny a príbuzných, čím vytvára pestrú galériu rázovitých postáv, prirodzene, vždy cez prizmu Marcelových zážitkov, teda z detského, zaujímavejšieho a aj humornejšieho aspektu.